ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ SITE
Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Ο ηρωικός παπα-Αλέξανδρος Παπαλέξης (μια ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα)

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, 14:00
Κατηγορία: Ιστορία
(ΜΙΚΡΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΏΝΟΣ 1904-1908)

Μέσα από μία οικογενειακή διήγηση, ‘η ιστορία’ παύει να είναι ένα μάθημα που κάποτε μαθαίναμε στα σχολεία και γίνεται μια ζωντανή κοντινή μας πραγματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που παρακινήθηκα να γράψω τα πάρα κάτω για το χατήρι των παιδιών μου και των νέων της Ελλάδας μας. Σήμερα ειδικά που γίνεται συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια από σκοτεινά κέντρα εκτός Ελλάδος, να αποκοπούμε από τις ρίζες μας, να υποτιμήσουμε τον εαυτό μας, να απογοητευθούμε και να παραιτηθούμε τελικά από τα ιστορικά δικαιώματά μας, για να  αρπάξουν την πατρίδα μας ευκολότερα.. Αυτός είναι ο λόγος που μεγάλα κομμάτια της  ιστορίας δεν διδάσκονται πιά στα σχολεία μας  (π.χ ο Μακεδονικός αγώνας ) ή αν διδάσκονται προσπαθούν να τα διδάξουν διαστερβλωμένα (π.χ. συνωστισμός στην Σμύρνη).

Οι Αλβανοί έβαλαν επίσημα θέμα Τσαμουριάς στον πρόεδρο της Ελλάδας κ. Παπούλια, ζητούν τα Γιάννενα μέχρι το Μεσσολόγγι κοντά αλλά και τους νομούς Καστοριάς, Φλωρίνης και Γρεβενών. Οι Σκοπιανοί δημοσιεύουν χάρτες της ‘Μακεδονίας τους’ με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη. Οι Τούρκοι δρούν ελεύθερα στην Θράκη που την θέλουν δική τους μαζί με το μισό Αιγαίο. Γι’ αυτό έλεγε ο π. Παϊσιος « σε μερικούς δεν συμφέρει να υπάρχει η Ελλάδα, οι εχθροί μας θέλουν να μας ξεσκίσουν και ‘οι φίλοι’ μας να μας ‘τσαλακώσουν’. Δεν πειράζει όμως, έχουν οι άνθρωποι τα σχέδιά τους, έχει και ο Θεός τα δικά Του»


Ο ιερέας είναι ο παππούς της μητέρας μου. Το όνομά του Αλέξανδρος Παπαλέξης. Ήταν ιερέας στο χωριό Αετός που ανήκει σήμερα στον νομό Φλωρίνης. Απέχει από την Φλώρινα ….χιλιόμετρα και από την Καστοριά …. χιλιόμετρα. Στο στήθος του φέρει τρία παράσημα (!!!) για την συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα. Λογικό είναι να υποθέσουμε, λόγω της ιεροσύνης του, την συνεργασία του με τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, πρωτεργάτη και εμψυχωτή του αγώνα, καθώς και με τους οπλαρχηγούς της Φλώρινας καπετάν Κώτα και Πύρζα. (το επώνυμο υπάρχει μέχρι σήμερα στην Φλώρινα ) Ήταν ‘σύνδεσμος’. Δηλαδή μετέφερε πληροφορίες και συντόνιζε την δράση των ένοπλων σωμάτων, τα ειδοποιούσε για ενέδρες και άλλους κινδύνους. Ήταν τα μάτια και τα αυτιά των ανδρών που πολεμούσαν τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.

Τελικά τον εντόπισαν και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Και αυτόν αλλά και όλη την οικογένεια του για παραδειγματισμό, για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων. Σώθηκαν με ένα παράδοξο τρόπο. Ο γείτονάς του, ένας τοίχος χώριζε τις αυλές τους, ήταν Βούλγαρος αλλά αγαπούσε τον παπαλέξη. Μόλις σκοτείνιασε, για να μη τον βλέπουν, πάει και χτυπάει το παράθυρό του.

- Σήμερα το βράδυ φύγε από το σπίτι σου, θα  έρθουν να σε σκοτώσουν, τον προειδοποίησε
- Και τα παιδιά μου; Την γυναίκα μου; Ρώτησε όλος αγωνία ο παπάς.
- Φέρτους σπίτι μου…θα τους κρύψω…. εμένα δεν θα με υποπτευθούν…

Καβάλησε τον τοίχο ο παπαλέξης και άρπαζε τα έξη παιδιά του ένα- ένα και τα περνούσε στον γείτονα. Τσιμουδιά, να μην τους ακούσει κανείς, να μην τους δεί κανένα μάτι. Μετά τρεχάλα στο βουνό να κρυφτεί.

Τελικά την γλύτωσαν εκείνη την νύχτα. Μετά από λίγες μέρες τους φυγάδευσαν σε ένα γειτονικό Βλάχικο ορεινό χωριό, το Νυμφαίο. Εκεί αλλάξαν τις φορεσιές τους με τα Βλάχικα ρούχα που τους έδωσαν, για να μην ξεχωρίζουν, και φιλοξενήθηκαν πολύ καιρό μέχρι να ξεθυμάνει το κακό, μέχρι να ξεχαστούν. Τελικά ο παπαλέξης πέθανε από φυσιολογικό θάνατο σχετικά νέος. Η μητέρα μου τον θυμάται και σαν παπά στην εκκλησιά αλλά και ότι τον είδε κρυφά, γιατί δεν την άφηναν, μέσα στο φέρετρό του.

Από αυτή την μικρή οικογενειακή ιστορία παίρνουμε μία γεύση των κινδύνων  του Μακεδονικού αγώνα αλλά και την συμβολή της εκκλησίας μας σε αυτόν, όσο και αν δεν αρέσει σε μερικούς να λέγεται αυτή η αλήθεια.

Μια και το Μακεδονικό ζήτημα δεν έχει λάβει τέλος για μερικούς, γιατί  διεκδικούν  για πρωτεύουσα του κρατιδίου τους την Θεσσαλονίκη, ας κάνουμε ένα μικρό σχόλιο πάνω στη γλώσσα των ανθρώπων που έχει γίνει θέμα προς εκμετάλλευση από την προπαγάνδα τους.

Η γιαγιά μου η Αγγελική, δηλαδή η κόρη του παπαλέξη ήταν δίγλωσση. Το ίδιο και ο παπαλέξης.  Μιλούσε τα ελληνικά αλλά και το σλάβικο ιδίωμα. Μήπως αυτό μειώνει την ελληνικότητά του για την οποία διακινδύνευσε όχι μόνο την ζωή του αλλά και την ζωή της οικογένειάς του; Ο καπετάν Κώττας δεν μιλούσε κάν ελληνικά, αλλά πέθανε ζητωκραυγάζοντας για την Ελλάδα. Βρέθηκαν μερικοί άψυχοι διπρόσωποι πατριδοκάπηλοι υπερπατριώτες και κάποιοι άλλοι ιδεολογικά απάτριδες με ταξικά γυαλιά και συναντήθηκαν τα άκρα σε αυτό το σημείο και αποκάλεσαν αυτούς τους ανθρώπους ‘Βούλγαρους’.

Όταν ήμουν μικρός μιλούσα Τούρκικα. Γιατί μεγάλωσα σε ένα προσφυγικό χωριό όπου κανείς δεν ήξερε Ελληνικά. Έμαθα τα Τούρκικά παίζοντας με τα παιδιά του χωριού. Ο πατέρας μου που ήταν δάσκαλος του χωριού τους έμαθε τα Ελληνικά.

Και οι πρόσφυγες του 1922 που ήρθαν από την Μικρά Ασία ήταν δίγλωσσοι, αρκετοί από αυτούς μιλούσαν μόνο Τουρκικά, όμως ήρθαν στην Ελλάδα γιατί έννοιωθαν και ήταν Έλληνες Χριστιανοί. Βρέθηκαν μερικοί ανόητοι και τους αποκάλεσαν ‘Τουρκόσπορους’.

Δυστυχώς, είναι θλιβερή η μικρότητα, η μικρόνοια και το χυδαίο μικροσυμφέρον των χαμερπών ανθρώπων.

Πηγή: http://koukfamily.blogspot.gr/2014/10/blog-post_22.html

Σημείωση
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας του "Έλευσις Ελλήνων" παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου, GPapado με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο E-mail: [email protected] για τυχόν παράπονα ή απορίες.

Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βγάλει το καλοκαίρι;;;:
Σαν Σήμερα (27 Μαρτίου)
  • 1821: Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στη Βοιωτία.
  • 1854: Τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μέτσοβο και προβαίνουν σε λεηλασίες, καταστροφές και πυρπολήσεις σπιτιών.
  • 1919: Η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία διέρχεται το Δνείστερο ποταμό και συγκεντρώνεται στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved