Σύντομα Διαθέσιμο!
Ροή Ειδήσεων
Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός

Ο Ηρακλής σήμερα θα ήταν υδραυλικός μηχανικός

Ο Ηρακλής ήταν ένας ή περισσότεροι; Πότε έζησε και ποια πορεία ακολούθησε για να πραγματοποιήσει τους δώδεκα άθλους του; Είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων αυτός και η πλούσια δράση του;…

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Μαριολάκος μελετώντας εδώ και χρόνια τις φυσικογεωλογικές αναφορές των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Ομηρος, Ησίοδος, Ηρόδοτος, Πλάτωνας, Στράβωνας, Διόδωρος Σικελιώτης, Παυσανίας, Πλίνιος κ.ά.) ανασυνθέτει την ταυτότητα του Ηρακλή και τη μακρά πορεία του από την Πελοπόννησο, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι την Ισλανδία, τη Γριλανδία, τον Εύξεινο Πόντο και την επάνοδό του στην Ελλάδα.

Ο Ηρακλής είναι ο πιο γνωστός ήρωας παγκοσμίως. Το όνομά του έχει 25 εκατομμύρια αναφορές, άρα έχει τεράστια απήχηση ακόμη και σήμερα. Οι άθλοι του παραπέμπουν σε μεγάλα υδραυλικά έργα και στην αναζήτηση μεταλλευμάτων σε πολύ μακρινές περιοχές.

Ο Ηρακλής ξεκίνησε από τη Θήβα και η δραστηριότητά του τοποθετείται στην Πελοπόννησο κατά τον 13ο αι. π.Χ., δηλαδή 100 χρόνια πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μαριολάκος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Γεωμυθολογική προσέγγιση των άθλων και των άλλων έργων του Ηρακλή».

Οι άθλοι και τα έργα του μπορούν να χωριστούν σε υδραυλικού και μεταλλευτικού περιεχομένου, ενώ ο ίδιος ο ήρωας σήμερα θα ήταν ένας προικισμένος υδραυλικός μηχανικός, σύμφωνα με τον κ. Μαριολάκο.

– Υδραυλικού περιεχομένου είναι οι άθλοι: Λερναία Υδρα, Στυμφαλίδες Ορνιθες, η Κόπρος του Αυγείου (τον καθάρισε στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους), ενώ του αποδίδονται πολλά αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, όπως τα αυλάκια και τα αναχώματα στις όχθες του Αχελώου, η αύλακα της Μαντίνειας, η αντιπλημμυρική προστασία της Τίρυνθας, η επισκευή ρήγματος στον Νείλο ποταμό που είχε δημιουργηθεί λόγω μεγάλων βροχοπτώσεων κ.ά
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved