Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - Μια ιστορία, μια παράδοση! (Βίντεο)

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013, 21:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Ιστορική Αναδρομή δημιουργίας του Λυκείου Ελληνίδων

Το Λύκειο Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911, με στόχο την έρευνα, τη διάδοση και τη διατήρηση του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού και την πνευματική εξύψωση των ελληνίδων. Ιδρύτρια του υπήρξε η Καλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα. Η Καλλιρρόη Σιγανού, καταγόμενη από τα Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνου, έμελλε να γίνει γνωστή με το όνομα του συζύγου της, δημοσιογράφου Ιωάννη Παρρέν. Μαθήτευσε στη σχολή Σουρμελή του Πειραιά, τη γαλλική σχολή Καλογραιών και πήρε πτυχίο παιδαγωγού από το Αρσάκειο. Μετά το γάμο της εγκατέλειψε τη διδασκαλία και στράφηκε στη δημοσιογραφία. Μέσα στα πλαίσια της δραστηριότητας της υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης, εξέδωσε την «Εφημερίδα των Κυριών», την πρώτη ελληνική γυναικεία εφημερίδα, κατορθώνοντας να κερδίσει την υποστήριξη του Κωστή Παλαμά και του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Αγωνιζόμενη να προωθήσει τη γυναικεία προστασία και εκπαίδευση, έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια γυναικών, ίδρυσε κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά σωματεία, για την υποστήριξη απόρων, αναλφάβητων και κακοποιημένων γυναικών, και απευθύνθηκε με διαβήματα υπέρ της καλυτέρευσης της κοινωνικής θέσης της ελληνίδας στις κυβερνήσεις Δεληγιάννη και Τρικούπη. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ζητώντας τη χορήγηση ψήφου στις γυναίκες. Εργάστηκε ως αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες και ασχολήθηκε με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, θεατρικών, ιστορικών και ταξιδιωτικών έργων με φεμινιστικό περιεχόμενο. Στόχο της ζωής της αποτέλεσε ο αγώνας υπέρ του γυναικείου ζητήματος, γι' αυτό και τιμήθηκε για την προσφορά της με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος και το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.

Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας

Το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1990. Στην πρώτη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τις 23/10/1990, πρόεδρος εξελέγη η κ. Μουμούρη Άννα. Η κ. Μουμούρη παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 15/07/1993 όπου την διαδέχθηκε η κ. Βέργη Αναστασία, η οποία είναι πρόεδρος μέχρι και σήμερα. Στα είκοσι αυτά χρόνια στο συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας συμμετείχαν οι κυρίες:

Κωνσταντή Θεοδώρα, Πολυγένη Αρετή, Κωνσταντή Γερασιμίνα, Δολιανίτη Αγγελική, Χρυσικού Μαρία, Βραχλιώτη Μαρία, Βέργη Αναστασία, Βάλαρη Αλεξάνδρα, Λινάρδου Ελευθερία, Γκόγκα Ελένη, Χατζηανδρέου Μιμίκα, Μαρτίνη Θεοδώρα, Γαστεράτου Λίζα, Ρούβαλη Ευαγγελία, Πηλού Κωστούλα, Αρταβάνη Λίνα, Ζαχάρη Χρυσούλα, Πανάρετου Χρύσα, Γραμμένου Δώρα,  Αναστασοπούλου Έλλη, Βασίλογλου Νίκη, Κομιανού Μαρία, Τζωρτζοπούλου Κική, Κόλλα Καλυψώ, Τζαφέστα Ηλέκτρα, Τσαγκαροπούλου Περσεφόνη, Πίκουλα Ευαγγελία, Τσιριγώτη Ελένη,  Αλαμάνου Ελένη, Τζιβανίδη Πολυξένη, Βλάση Βαρβάρα, Μπουζούκη Άννα, Γιοχάλα Ιωάννα, Σπίγγου Αλίκη, Μανωλάτου Έλενα, Λογαρά Λία, Βασιλάκη Αικατερίνη.

Στις 2/11/1990 την Κέρκυρα επισκέφτηκε η τότε πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών κ. Τότα Βαληνάκη και έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας στο ξενοδοχείο Corfu Hilton. Τη συνεδρίαση σφράγισαν οι συμβουλές και οι ευχές της κ. Βαληνάκη προς τις νεοφώτιστες. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του παραρτήματος της Κέρκυρας έγινε τις 31/05/1991 στο Αχίλλειο, σε εκδήλωση του ΕΟΤ Κέρκυρας, με την παρουσία της τότε υπουργού Πολιτισμού & Επιστημών κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη. Τον επόμενο μήνα τις 15/06/1991 ακολούθησε η πρώτη χορευτική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο “Μον Ρεπό”. Όλα αυτά τα χρόνια το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας έχει παρευρεθεί σε πλήθος από εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.

Οι δάσκαλοι του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας:
Γιώτη Σούλα (1990-1998)
Πανδή Κατερίνα (1998-2000)
Καλέντζης Στέφανος (2000-2001)
Γαστεράτου – Αλεξάκη Λίζα (1998 μέχρι σήμερα)

Εκτός από τα τμήματα παραδοσιακών χορών, από τις 4/12/2000 λειτουργεί τμήμα κλασικού χορού με δασκάλα την κ. Ρουμιάνα Πόποβα με ετήσιες
εκδηλώσεις και έντονη δραστηριότητα.

Δραστηριότητες

Η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εισπράξει επαίνους για την άψογη παρουσία της σε κάθε περίσταση. Οι χοροί και τα τραγούδια της Κέρκυρας έχουν γοητεύσει πλήθος κόσμου όπου και αν έχει εμφανιστεί η χορευτική ομάδα του ΛΕΚ. Οι χορευτές συμμετέχουν με πολύ καμάρι και κέφι σε παρελάσεις, θεατρικές παραστάσεις, καρναβαλικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες και σε άλλα δρώμενα.
Αυτά τα είκοσι χρόνια από το χώρο του Λυκείου έχουν περάσει εκατοντάδες μαθητές κάθε ηλικίας, εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι αυτών των μαθητών που παρακολούθησαν πρόβες και παραστάσεις, συγκινήθηκαν και ενθουσιάστηκαν. Ώρες ατελείωτες, προσπάθειες, στόχοι, γνώσεις, εμπειρίες και φιλίες....αν δεν είναι αυτό κοινωνικό έργο, τότε τι είναι;
Φυσικά η δράση τους δεν σταματά εδώ! Χωρίς φωτογραφίες, χωρίς κάμερες, όσο συχνότερα μπορούμε επισκεπτόνται και μοιράζονται στιγμές με ανθρώπους που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, με παιδιά που η ζωή κάτι τους στέρησε, με ανήμπορους.
Μικρές εκπαιδευτικές εκδρομές σε χώρους, μουσεία, ενδιαφέροντα μέρη γίνονται συχνά για τους μικρούς μας μαθητές.

Στόχος

Αδιασμφισβήτητα,  το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας με το πέρασμα των χρόνων  υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία την  διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προσπαθώντας ταυτόχρονα να μεταλαμπάδευσει  στα παιδιά και στους εφήβους, τα ήθη και εθίμα της πατρίδας μας και της εν γένει εθνικής μας ζωής,  ενώ παράλληλα, διατηρεί μια δυναμική παρουσία σε διάφορους τομείς της τοπικής μας κοινωνίας ενισχύονταςτο πνεύμα της προφοράς και την ιδέα του εθελοντισμού.



Επιμέλεια άρθρου: Πολυχρονοπούλου Δέσποινα

Με πληροφορίες και απο το : http://www.lelk.gr/
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
:
 
Σαν Σήμερα (4 Ιανουαρίου)
  • 1818: Αποκεφαλίζεται στην Χίο από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Ονούφριος.
  • 1941: Ελληνικά αντιτορπιλικά βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις στα Δουκάτα της Βορείου Ηπείρου.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved