Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο – Πρόκληση Τούρκων απάντηση Λευκωσίας

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, 17:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, προειδοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση,απαντώντας έτσι σε προκλητική αναγγελία (NAYTEX) αλλά και ανακοίνωση της Αγκυρας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Αφορμή η παράνομη NAYTEX της Παρασκευής

Ο ίδιος ανέφερε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε ότι η τουρκική οδηγία είναι παράνομη.

Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει «από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα».Σε ερώτηση, εάν μέσα από τη δήλωσή του εννοεί τερματισμό των συνομιλιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι συμβατό με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών. Για τέτοια σοβαρά θέματα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια και αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση».

Ανέφερε επίσης, ότι χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο, με την παρουσία και τεχνοκρατών και πως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δει τις εξελίξεις.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε μεταξύ του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν θα σχολιάσω τον διάλογο, ή τις ανακοινώσεις, ανάμεσα στην αμερικανική και την τουρκική κυβέρνηση. Εκείνο που θα ήθελα να πω, και που μας αφορά εμάς, είναι το σχόλιο του κ. Μπάιντεν ότι ο τούρκος πρόεδρος του είχε αναφέρει πως δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να υπάρχουν στρατεύματα στην Κύπρο».

Η Τουρkική ανακοίνωση του Σαββάτου

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (μετά την NAYTEX της Παρασκευής) και φυσικά πριν τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη υπήρξε ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η Αγκυρα εξέφρασε τον προβληματισμό της εξαιτίας της έναρξης του νέου κύκλου ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ κατηγορώντας τη Λευκωσία για «μονομερείς» ενέργειες.

Η Άγκυρα ανέφερε ότι είναι έτοιμη να παρέχει υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή πλευρά για παρόμοιες έρευνες στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Μέχρι να συμβεί αυτό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ σε αυτές τις πηγές, η χώρα μας θα υποστηρίξει την ΤΔΒΚ σε ό,τι αφορά την αποστολή πλατφόρμας στην περιοχή», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί την έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για καταμερισμό των πηγών των υδρογονανθράκων. Η τουρκική πλευρά υποστηρίξει την πρόσφατη τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» σε ότι αφορά την έναρξη ερευνών στο 9ο οικόπεδο της ΤΔΒΚ.

Στο ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται η σημασία της λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα, η Άγκυρα ζητά από την Λευκωσία να λάβει υπόψη της το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ελπίζουμε πως η νέα κίνηση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον νέο κύκλο των συνομιλιών, οι οποίες ξεκίνησαν με το Κοινό Ανακοινωθέν», επισημαίνει η Άγκυρα. Η παρουσία της φρεγάτας «Γκελίμπολου»

Η νέα τοποθέτηση της Τουρκίας πλαισιώνεται από νέο σχετικό ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων με το οποίο ενημερώνει την τουρκική κοινή γνώμη ότι η τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον νέο κύκλο ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παραθέτουμε -στα αγγλικά – την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία:.

// No: 311, 04 October 2014, Press Release Regarding Drilling Activity of the Greek Cypriotsπηγη
Turkey follows with concern the Greek Cypriot Administration’s (GCA) continuing unilateral research activities of hydrocarbon resources in its so called Exclusive Economic Zone without taking into account the Turkish Cypriots’ detailed and concrete cooperation proposals for a fair sharing. Turkey supports the remarks made in the press release issued on 3 October 2014 by the Ministry of Foreign Affairs of the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) upon the initiation of a new drilling activity by the GCA in the block area called 9. 

The common objective and priority of Turkey and the Turkish Cypriot side is to reach a just and lasting negotiated settlement to the Cyprus issue, which has been lasting more than 50 years, based on the inherent constitutive power of the two peoples, their political equality and co-ownership of the Island. As a guarantor, Turkey is determined to maintain its constructive support, as has been the case up till now. Turkey, however, expects the GCA to refrain from acting as if it is the sole owner of the resources of the Island, to halt its unilateral research activities and to adopt an understanding with a view to establishing a new partnership. We also hope that this irresponsible attitude of the GCA will not have repercussions on the comprehensive negotiation process, which has resumed on the basis of the joint statement made on 11 February 2014 and which we expect to have positive results soon. We hope that the objective of securing a more prosperous future for both sides through the water that will be transported to the TRNC by the end of the year, the natural resources of the Island and other opportunities that will come up after the settlement is being shared by all parties. Nevertheless, as it was stated repeatedly, if the priority of the GCA is to act unilaterally over the natural resources, this will never be accepted. 

Turkey calls on the international community to act in order to prevent the provocative and unilateral steps of the GCA. Until it is done, all kind of support to the TRNC’s future steps of conducting seismic research activities, acquiring a drilling platform and dispatching it to an area to be determined, which are necessary to protect its inherent rights over these resources, will be provided by us.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
:
 
Σαν Σήμερα (4 Ιανουαρίου)
  • 1818: Αποκεφαλίζεται στην Χίο από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Ονούφριος.
  • 1941: Ελληνικά αντιτορπιλικά βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις στα Δουκάτα της Βορείου Ηπείρου.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved