ΜΕΓΑΛΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ Α.ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Mετά την Ρωσία και το Ισραήλ και η Αίγυπτος σπεύδει σε βοήθεια της Κύπρου, με την Ελλάδα να παραμένει απούσα.
Στην διεξαγωγή της μεγαλύτερης διακλαδικής άσκησης άσκησης από το 1996 προχωρούν οι αιγυπτιακές ΕΔ η οποία αποτελει μήνυμα προς την Τουρκία για τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 06 Νοε 2014.
Πρόκειται για την τρίτη χώρα που στρέφεται κατά των Τούρκων και των παράνομων ενεργειών τους, με τον ηγέτη της Α.Σίσι να είναι γνωστός πολέμιος του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ο ίδιος ο Α.Σίσι θα παραβρεθεί στην Αλεξάνδρια την Τρίτη για να παρακολουθήσει αυτό που οι ΕΔ της χώρας περιγράφουν “ως την μεγαλύτερη κινητοποίηση από το 1996″
Το ναυτικό σκέλος της άσκησης που έχει την ονομασία Dhat al-Sawari, θα παρακολουθήσουν και ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ Sedqy Sobhy,ο αρχηγός του Στρατού ΕΔ Mahmoud Hegazy και ο αρχηγός του Ναυτικού Ossama al-Geneidy μαζί με άλλους υπουργούς.
Το Σάβββατο ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΑΜ Mohamed Samir, είπε ότι ξεκινά το “μεγαλύτερο παιχνίδι πολέμου” σαν μέρος της “στρατηγικής εκπαίδευσης του 2014″
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από τις 11 Οκτωβρίου , ο αιγυπτιακός στρατός λόγω της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Badr 2014», που διεξάγεται από 11 Οκτ. έως 06 Νοε 2014, αποτελώντας την μεγαλύτερη αιγυπτιακή στρατιωτική άσκηση από το 1996.
Φέτος το ποσοστό επάνδρωσης του στρατιωτικού προσωπικού είναι διπλάσιο. Υπολογίζεται ακόμα ότι δύο στρατιές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στο Σινά.
«Ο κύριος στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η προστασία των εθνικών στόχων και η επίτευξη της αποτροπής για όλες τις πιθανές απειλές με τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας μάχης» πρόσθεσε ο Samir .
Οι διακλαδικές ασκήσεις επικεντρώνονται σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα στην αντιμετώπιση εχθρικών επιθέσεων, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες κινητοποίησης των δυνάμεων ταχείας επέμβασης , για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής και την υλοποίηση αεροπορικών επιθέσεων σε όλα τα στάδια του στρατιωτικού ελιγμού», πρόσθεσε.
«Το αιγυπτιακό Ναυτικό θα συμμετάσχει με αντιτορπιλικά, φρεγάτες , και πυραυλακάτους, πραγματοποιώντας εκτοξεύσεις πυραύλων.
Επίσης συμμετάσχει το σύνολο των αιγυπτιακών υποβρυχίων , που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και μοίρες της αιγυπτιακής αεροπορίας, με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών , επιθετικών ελικοπτέρων και σταθμών ραντάρ», δήλωσε ο Σαμίρ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις δεν θα επηρεάσουν την εξασφάλιση των συνόρων ή τις «αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» στο Βόρειο Σινά.
Συμμετέχουν σχηματισμοί πεζικού, τεθωρακισμένων, πυροβολικού με όλες τις δυνάμεις τους, καθώς και το σώμα ταχείας επέμβασης, μαζί με τις ειδικές δυνάμεις και τους αλεξιπτωτιστές, συνέχισε ο ίδιος.
Επισημαίνουμε ενδεικτικά ότι στην ίδια άσκηση το μακρινό 1996 , η 2η και 3η στρατιές, πέρασαν στη διώρυγα του Σουέζ, με περισσότερο από το 50 τοις εκατό του εξοπλισμού τους και μετακινήθηκαν στην χερσόνησο του Σινά μέσα σε έξι ώρες, φθάνοντας σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού των 11 λεπτών, χρησιμοποιώντας το Ισραήλ ως «εικονικό εχθρό».
Το Καϊρο το οποίο έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεκμετάλευσης με την Κύπρο για τα συνορεύοντα κοιτάσματα που επικαλύπτουν τις δύο ΑΟΖ δεν θα επιτρέψει στην Άγκυρα να παραβιάσει την κυριαρχία της Κύπρου.
Οποιαδήποτε προσβολή της κυριαρχίας της προσβάλλει αυτομάτως τα αιγυπτιακά συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων στο Σινά επιδιώκει την καταστροφή ισλαμικών θυλάκων που απειλούν και το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.
Είναι άλλωστε κάτι που απαίτησε και ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ειδάλλως έχι ζητήσει να αποστέιλει ρωσική δρουρά για να το προστατεύσει.
Για πρώτη φορά μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας την φέρνει αντιμέτωπη άμεσα με ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, με ισραηλινές δυνάμεις, και αιγυπτιακές, συν τοις άλλοις ούτε οι ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες μαζί της και έχουν αποστείλει κλιμάκιο της CIA στην Μεγαλόννησο.
Οι μόνοι που λείπουν από την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κύπρου είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή τα δύο ελληνικά κράτη.
Η Τουρκία έχει καταφέρει από την θεωρία του Α.Νταβούτογλου “περί μηδενικών προβλημάτων με τους γέιτονες” να περάσει στο “ολική σύγκρουση με όποιον έχει δύο πόδια και μιλάει μια από τις εκατό γλώσσες του πλανήτη” του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Πρώτη φορά η Ελλάδα έχει μια τόσο ευνοϊκή συγκυρία. Θα κάνει κάτι να το εκμεταλευτεί;
Ή ως συνήθως θα μείνει στην…παρακολούθηση των γεγονότων;