Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

Τεράστια «τρύπα» στο νότιο ημισφαίριο του Ήλιου

Janus
Αναρτήθηκε από: Janus
Ημηρομηνία ανάρτησης: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, 15:00
Δορυφόρος της NASA που κρατά τα μάτια μόνιμα στραμμένα στον Ήλιο κατέγραψε μια ασυνήθιστη, γιγάντια «τρύπα» στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του άστρου.

Η τετράγωνη «στεμματική τρύπα» (στέμμα ονομάζεται το εξωτερικό στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας) αντιστοιχεί σε μια μεγάλη περιοχή του Ήλιου από την οποία πηγάζει ένα ρεύμα σωματιδίων εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ηλιακού ανέμου, η περιοχή φαίνεται σκούρα στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος στο οποίο καταγράφηκαν οι εικόνες, καθώς περιέχει λιγότερο υλικό που εκπέμπει υπεριώδες φως. Με άλλα λόγια, η περιοχή φαίνεται σκοτεινή λόγω της χαμηλής πυκνότητάς της.

Το φαινόμενο που κατέγραψε το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA οφείλεται σε διαταραχές των γραμμών του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Μέσα στην τρύπα, επισημαίνει η NASA σε ανακοίνωσή της, μπορεί κανείς να διακρίνει φωτεινά στίγματα, τα οποία αντιστοιχούν στα σημεία όπου οι γραμμές του μαγνητικού σημείου συναντούν την επιφάνεια.

«Επειδή η τρύπα βρίσκεται τόσο νότια στην επιφάνεια του Ήλιου, η πιθανότητα να επηρεάσει τη Γη το ρεύμα του ηλιακού ανέμου είναι μικρή» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του SDO.

Τους επόμενους μήνες η ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να εξασθενίσει, καθώς τους τελευταίους μήνες του 2013 το μητρικό μας άστρο πέρασε το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου ηλιακής δραστηριότητας.

Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
:
 
Σαν Σήμερα (4 Ιανουαρίου)
  • 1818: Αποκεφαλίζεται στην Χίο από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Ονούφριος.
  • 1941: Ελληνικά αντιτορπιλικά βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις στα Δουκάτα της Βορείου Ηπείρου.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved