Σύντομα Διαθέσιμο!
Ροή Ειδήσεων
Οι γυναίκες στην αρχαιότητα

Οι γυναίκες στην αρχαιότητα

Στην αρχαιότητα οι πλέον αισθησιακές (sexy) γυναίκες ήταν οι Σπαρτιάτισσες,* οι οποίες φορούσαν κοντό χιτώνα και μάλιστα στο δεξί μέρος σχιστό. Για αυτό και ο όρος φαινομηρίδες.(Φαίνονταν ο μηρός). Επίσης φορούσαν περίδεσμο και στρόφιον, μία ζώνη κάτω από τους μαστούς για καλύτερη υποστήριξη τους.

Συχνά διεξάγονταν αγώνες κάλλους στην Λέσβο προς τιμήν της θεάς Ήρας καλούμενοι «Καλλιστεία», Τένεδο, Έφεσο καθώς και σε διάφορες άλλες πόλεις. Τα καλλιστεία έχουν μάλιστα καθαρά ελληνική καταγωγή: Ας μην απορεί κανείς, διεθνώς ώς τα πρώτα καλλιστεία αναφέρεται συχνά η λεγόμενη κρίση του Πάρι. Δέν έλειπε στις αρχαίες Ελληνίδες και το Μακιγιάζ: Η ψιμμυθίστρια(κοσμητικός) είχε μια ειδική κόκκινη σκόνη (πούδρα) με την οποία προσέδινε στις πελάτισσες της ροδόχροη εμφάνιση στα μάγουλα. Επίσης υπήρχε και η τριχοβάπτρια η οποία χρησιμοποιούσε εκχείλιμα φυσικών αλοιφών και ορυκτών για την χρωμάτωση των μαλλιών αλλά και του προσώπου. Για τα βλέφαρα υπήρχε ειδικό παρασκεύασμα το καλλιβρέφαρον και για την σκίαση χρησιμοποιούσαν τον «στίμμιν» ένα σκεύασμα από αντιμόνιο και θείο. Για τον τονισμό και καθαρισμό των βλεφαρίδων υπήρχε ειδικό εργαλείο, το βλεφαρόξυστον (τσιμπιδάκι φρυδιών).

Φυσικά, υπήρχαν και κομμωτήρια:Ειδικές κομμώτριες με ειδικά κομμωτικά όργανα, τους βοστρυχωτήρες(πιστολάκια) τα οποία θέρμαναν στην φωτιά επιτύγχαναν υπέροχες κομμώσεις.Συνήθως οι Ελληνίδες είχαν τα μαλλιά τους κατσαρά ανοιχτά ή δεμένα σ” ένα είδος κόμπου ή τα χτένιζαν με ελαφρούς κυματισμούς και τα μάζευαν σε κότσο, Σα στερέωμα και στόλισμα χρησίμευαν διαδήματα, και διάφορες κορδέλες, δίχτυα. Τις κομμώσεις τις επιμελούνταν υπηρέτριες/κομμώτριες. Το χρώμα που προτιμούσαν ήταν συνήθως ξανθό.

Αλλά και η   Ρωμαία χτένιζε πρώτα τα μακριά μαλλιά της σε κότσο που περιβαλλόταν από ένα μάλλινο δίχτυ. Μετά ήρθαν στη μόδα οι κοτσίδες και κομμώσεις με κοντά μαλλιά και μπούκλες . Το χρώμα μαλλιών που προτιμούσαν ήταν επίσης ξανθό και το πουδράριζαν με χρυσόσκονη. Στολίδια μαλλιών από πολύτιμα υλικά ήταν προσφιλή. Τις περίτεχνες κομμώσεις τις έφτιαχναν οι σκλάβες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο δούλος (από το δουλεύω, εργάζομαι) υποβαθμίστηκε σε σκλάβο όπου έγινε πράγμα (res ) κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πρόσφατα μάλιστα η ερασιτέχνης αρχαιολόγος Janet Stephens μετά από 7 ολόκληρα χρόνια εργασιών κατάφερε να «ζωντανεύσει» τις κομμώσεις των Παρθένων της Ρώμης (Εστιάδες ή Vestales)! Δείτε το βίντεο :

Νίκος Σάμιος

Αρθρογραφία: Επιλεκτικά από το βιβλίο Η αποκάλυψη της αρχαίας Ελληνίδας / Η Κατάρριψη των Μύθων» Δρ. ΠαναγιώτηςΚυριακόπουλος , ΕκδόσειςΕύανδρος,LiveScienceVideos

*Sparta Reconsidered – Spartan Women

en.wikipedia.org/wiki/Women_in_ancient_Sparta – CachedWomen in ancient Sparta were famous for their independence relative to that of other Greek women.
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved