Σύντομα Διαθέσιμο!
Έλευσις Ελλήνων

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ! > Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Κυπριακή ΑΟΖ

GPapado
Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, 23:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν έχουν διάθεση να κάνουν πίσω, αλλά αντίθετα συνεχίζουν με απίστευτη προκλητικότητα επιδιώκοντας τη δημιουργία θερμού επεισοδίου στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι «γείτονες» εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν και δική τους πλατφόρμα άντλησης ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.

Η Τουρκία σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα προκλητική κίνηση. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, επιδιώκοντας την περικύκλωση της Κύπρου από τον νότο και τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με την εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση στην περιοχή γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την «επίλυση», του Κυπριακού.

Η Άγκυρα σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για την τοποθέτηση πλατφόρμας σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ώστε να αρχίσουν έρευνες, ενώ ήδη οι Τούρκοι έχουν κινήσει τις διαδικασίες και είναι έτοιμοι να αγοράσουν δική τους πλατφόρμα και γι' αυτό το λόγο έχουν έρθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν και την Ρουμανία!

Στόχος είναι να δημιουργήσει σκηνικό έντασης, που σαφώς θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, για να παγώσουν έτσι οι διαδικασίες εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι να βρεθεί τελική λύση στο Κυπριακό.

Αν και οι Αζέροι δεν φαίνονται θετικοί στο να ικανοποιήσουν τις τουρκικές επιθυμίες, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τους Ρουμάνους οι οποίοι εμφανίζονται να υποστηρίζουν όλο και πιο ανοιχτά τις τουρκικές θέσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το αίτημα της Τουρκίας για παροχή τεχνογνωσίας στην κατασκευή μιας πλωτής πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους κόλπους της ρουμανικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να βρίσκεται –για περισσότερο από μια εβδομάδα- σε κυπριακά χωρικά ύδατα, συνεχίζοντας τη σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου της θαλάσσιας περιοχής.

Οι στρατιωτικές κινήσεις και η συγκέντρωση δυνάμεων μέσω της μετακίνησης πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου δείχνουν ότι η κατάσταση οδηγείται σε κλιμάκωση. Από τουρκικής πλευράς, δίπλα στο «Barbaros» κινείται συνεχώς η φρεγάτα «Γκιοκσού», ενώ στην ευρύτερη περιοχή περιπολούν η φρεγάτα «Γκελιμπολού» (αντικατέστησε την κορβέτα «Μπαρτίμ»), η φρεγάτα «Γιαβούζ» (συμμετέχει στην επιχείρηση «Unifil») και το υποβρύχιο «Μπουράκ Ρέις».

Η ελληνική πλευρά, αποστέλλει νοτίως της Κύπρου δύο πολεμικά πλοία. Το υποβρύχιο «Πρωτέας», το οποίο εντάσσεται στις διεθνείς δυνάμεις που συμμετέχουν στη νατοϊκή επιχείρηση «Active Endeavour». Εντωμεταξύ, από τις 19 Νοεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος παραμονής της πυραυλακάτου «Καβαλούδης» στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, η ελληνική ναυτική παρουσία στην επιχείρηση «Unifil» θα αναβαθμιστεί με την αποστολή μιας φρεγάτας η οποία θα αντικαταστήσει την πυραυλάκατο.

Την ίδια ώρα για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων η Αθήνα επενδύει πολλά στη συνεργασία με την Αίγυπτο. Το ερχόμενο Σάββατο 8 Νοεμβρίου συγκαλείται στο Κάιρο τριμερής διάσκεψη της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα, με σκοπό να προωθηθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών. Προτού μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σίσι, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κύπρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Με δεδομένη τη στενή συνεργασία της σημερινής κυβέρνησης της Αιγύπτου με το Ισραήλ και τη θεαματική βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, εύκολα θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για τετραμερή συμμαχία, η οποία εκ των πραγμάτων είναι απέναντι από την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης γεγονός που θα αποτρέψει τους μελλοντικούς επενδυτές και για την ελληνική ΑΟΖ.
Μοιραστείτε το άρθρο!
Σχολιάστε το άρθρο!
Δείτε Επίσης
Δημοσκόπηση
Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εθνικές εκλογές;;;:
Σαν Σήμερα (7 Ιανουαρίου)
  • 1186: Αποφασιστική νίκη του Έλληνα στρατηγού Αλέξιου Βρανά επί των Νορμανδών κοντά στον Στρυμώνα.
  • 1700: Αποκεφαλισμός από τους Τούρκους στην Σμύρνη του νεομάρτυρα Αθανασίου από την Αττάλεια Παμφυλίας.
  • 1826: Ο Ιμπραήμ προτείνει στους κατοίκους το Μεσολογγίου συνθήκη παράδοσης, η οποία όμως δεν γίνεται δεκτή.
  • 1837: Γίνονται τα εγκαίνια της "Νέας Σπάρτης", δηλαδή της σημερινής Σπάρτης, στην ίδια θέση με την παλαιά.
  • 1838: Ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές του Αγώνα.
  • 1919: Ελληνικά εκστρατευτικά τμήματα αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας.
Έλευσις Ελλήνων
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved