Σύντομα Διαθέσιμο!
Ροή Ειδήσεων
Δεν έχει…πάτο το απύθμενο θράσος των Τούρκων:Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απαιτεί να τερματιστούν οι έρευνες στην κυπριακή AOZ!

Δεν έχει…πάτο το απύθμενο θράσος των Τούρκων:Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απαιτεί να τερματιστούν οι έρευνες στην κυπριακή AOZ!

Την διεθνή κοινότητα καλεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να εμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τις Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο χαρακτηρίζοντας την στάση της ε/κ πλευράς “προκλητική”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μέχρι τότε θα στηρίξει τις έρευνες για φυσικό αέριο και γεώτρηση στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωσή του την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “παρακολουθείται με ανησυχία η συνέχιση των μονομερών ερευνών της ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην λεγόμενη περιοχές ΑΟΖ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τ/κ πλευράς που έχει υποβάλει για τον δίκαιο διαμοιρασμό”.

“Υποστηρίζουμε τα σημεία που ανέφερε στην δήλωσή του στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο της ΤΔΒΚ σχετικά με την έναρξη νέας γεώτρησης της ε/κ διοίκησης αυτή τη φορά στο οικόπεδο 9. Ο στόχος και η προτεραιότητα της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια όπως συζητείται στις διαπραγματεύσεις στη βάση της ουσιαστικής ιδρυτικής βούλησης των δύο λαών στο νησί, της πολιτικής ισότητας και της κοινής ιδιοκτησίας του νησιού”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι “η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση όπως και μέχρι σήμερα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος”.

“Ωστόσο περιμένουμε η ε/κ πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη στάση αυτή της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου να μην επηρεάσει αρνητικά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο έγινε αποδεχτό στις 11 Φεβρουαρίου και που αναμένουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα σύντομα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση .

“Ευχόμαστε ότι όλοι θα μοιραστούν το νερό που θα φέρουμε μέχρι το τέλος του έτους στην ΤΔΒΚ, τις φυσικές πηγές του νησιού, τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν μετά τις λύση διασφαλίζοντας τον στόχο για ένα καλύτερο μέλλον και στις δύο πλευρές”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το sigmalive.com το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως “ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, εάν η προτεραιότητα της ε/κ πλευράς είναι αντί για τον συνεταιρισμό και τον δίκαιο διαμοιρασμό, να κινηθεί μονομερώς για τις φυσικές πηγές αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση”.

“Καλούμε την διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να εμποδίσει την προκλητική στάση της ε/κ πλευράς και τα μονομερή της βήματα”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι μέχρι να γίνει αυτό θα στηρίξουν όλα τα βήματα που θα κάνει η ΤΔΒΚ ώστε να γίνουν οι απαραίτητες σεισμικές έρευνες και να διευκρινιστεί η περιοχή που θα σταλεί πλατφόρμας γεώτρησης ώστε να διασφαλιστούν τα ουσιαστικά δικαιώματα της πάνω σε αυτές τις πηγές”.

“Το υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ με γραπτή ανακοίνωσή του στις 3 Οκτωβρίου είχε επικρίνει τις παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων της Ε/κ διοίκησης στην Μεσόγειο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ στο νησί και είχε χαρακτηρίσει ως `ανησυχητική εξέλιξη` την έναρξη εργασιών γεώτρησης του πλοίου SAIPEM 10000 στο οικόπεδο 9 το οποίο βρίσκεται στην περιοχή οικοπέδων της λεγόμενης ΑΟΖ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved