Σύντομα Διαθέσιμο!
Ροή Ειδήσεων
Πρώην επικεφαλής Deutsche Bank: "Υπήρχε σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα εκτός μνημονίου αλλά δεν το επέτρεψε η Γερμανία"!!!

Πρώην επικεφαλής Deutsche Bank: "Υπήρχε σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα εκτός μνημονίου αλλά δεν το επέτρεψε η Γερμανία"!!!

Το παρασκήνιο μιας παρ' ολίγον γαλλογερμανικής διάσωσης της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2010, προτού ακόμη η χώρα αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές και οδηγηθεί τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτει για πρώτη φορά ο ελβετός τραπεζίτης δρ Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank σε συνέντευξή του στο "Βήμα" επιβεβαιώνει πως στις αρχές του 2010, όταν ακόμη τα spreads της Ελλάδας ήταν σε βιώσιμα επίπεδα, είχε προτείνει ένα σχέδιο δανειακής στήριξης που θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε λόγω γερμανικής υπαναχώρησης.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο δρ Άκερμαν αναφέρεται στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις «εθνικές» μεταρρυθμίσεις, να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και την προσοδοθηρία.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ύπαρξη του «σχεδίου Άκερμαν», το οποίο φέρεται να είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2010 στην Αθήνα στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και προέβλεπε δανειακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων με την εμπλοκή της Deutsche Bank, ο κ. Άκερμαν αναφέρει:

«Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς. Για την υλοποίησή του προέβλεπε τη στήριξη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών (bail-out) ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό των φορολογούμενων, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές εκλογές στο Βερολίνο εμφανίστηκε απρόθυμο να συμμετάσχει».

Ο κ. Άκερμαν εκτιμά ακόμη ότι «η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση. Τα θεσμικά της όργανα απλώς δεν ήταν επαρκή. Πολλά όμως έχουν βελτιωθεί από τότε. Για παράδειγμα, με τον ESM έχουμε τώρα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, έχουμε πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και έχουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση θέσπισης πανευρωπαϊκών κανόνων για την εξυγίανση των τραπεζών και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού χρηματοδότησης. Αλλά αυτά δεν επαρκούν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε μια περεταίρω ολοκληρωμένη Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά θεσμικά όργανα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελλάδας, ο ελβετός τραπεζίτης σημειώνει πως «ο δρόμος της προς την ανάκαμψη είναι ακανθώδης. Η επιδείνωση της πραγματική οικονομίας ήταν όντως δραματική, ωστόσο και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν εντυπωσιακή.

Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος σε καλό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εμφανίσει πλεόνασμα ήδη από το 2013, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα και η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πτώση μπορεί να αντιστραφεί μέσα από "εθνικές" μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμός με την παροχή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για όσο χρόνο απαιτηθεί».

Σημειώνεται πως ο δρ Γιόζεφ Άκερμαν θα βρεθεί στην Ελλάδα και στη Σαμοθράκη στις 11 Οκτωβρίου, όπου θα μιλήσει στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης.
Δημοσκόπηση
Σας αρέσει η εμφάνιση του νέου μας site;;;:
Email: [email protected]
Η ομάδα της Έλευσις Ελλήνων σας ευχαριστεί για την επίσκεψή σας! Ακολουθήστε μας!
Έλευσις Ελλήνων
Εάν θέλετε και εσείς να μπείτε στην ομάδα μας και να μας βοηθήσετε στο έργο μας από οποιοδήποτε πόστο, μην διστάσετε να μας το ζητήσετε στο email [email protected]

Εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας και τις τλευταίες μας δραστηριότητές μας παρακαλούμε εγγραφείτε στην Mailing List του "Έλευσις Ελλήνων" και θα σας ενημερώνουμε με e-mail!
© 2014 www.eleysis-ellinwn.gr, all rights reserved